(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Cremé Ninon

Lyxa till middagsbjudningen med en härlig cremé ninon gjord på färska ärtor. Serveras med Kotivara salamichips.

klocka

20 min

portion
Cremé Ninon

Ingredienser

5 dl ärtor
3 st schalottenlök
5 dl hönsfond
25 g smör
1 tsk citron
3 cl sherry
3 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
2 dl champagne

Salamichips

5 skivor hackad Kotivara salami
2 msk rapsolja

Topping

Gräslök
Stekfett från salamichipsen
Mynta
Grädde
Knaperstekt salami

Gör så här

  1. Stek salamin i riktigt med rapsolja tills salamin är knaprig. Låt rinna av på hushållspapper.
  2. Fräs schalottenlöken i smör i tills den är mjuk, men den får inte brynas.
  3. Blanda ut hönsbuljonngen/eller den koncentrerade fonden med vatten i en kastrull på låg värme.
  4. Tillsätt hälften av grädde och vispa resterande.
  5. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salta och peppar.
  6. Häll ned ärtorna i kastrullen och värm upp dem, låt de inte koka, då oxiderar dem och soppan blir inte lika grön.
  7. Mixa soppan slät med en mixer. (Sila den i en nätsil om du önskar den helt slät.)
  8. Tillsätt torr sherry och citronsaft, utan att soppan kokar, då förlorar den sin fina gröna kulör!