I begynnelsen...
Charkuteristen Johan Ruonio kom över ett gammalt recept på ”Medwurst på ryskt sätt” från S:t Petersburg. Nyfikenheten tog överhanden och Johan Ruonio provade receptet. Det visade sig att efter mycket letande hade han funnit en salami som var riktigt god – idag är det vår mest sålda produkt. Vi gör fortfarande den ryska salamin efter samma recept. Som våra andra kallrökta produkter får den ryska salamin sin goda smak genom att den kallröks med alspån och långsamt får mogna i upp till sex veckor. Resultatet är en välsmakande, kryddig salami som smakar allra bäst skuren i tunna skivor på smörgås, som ”krydda” i matlagning eller bara som tilltugg.
En lyxig variant av kvällsmackan som även kan serveras som vickning.

1. Rosta och dela ett franskbröd på snedden.
2. Blanda majonäs och lite ruccola.
3. Lägg på några skivor Pepparsalami.
4. Varva med ruccola, skivad rödlök och tomat.
5. Värm en bit getost som du lägger på tillsammans med rödbetsskotten.
6. Lägg på den andra halvan bröd.
7. Servera med knaperstekt sidfläsk eller bacon.
En stadig macka som gör att du håller dig mätt länge. Det här behöver du: Rågkaka • Ägg • Isbergssallad Kotivaras Rysk salami Gurka • Tomat • Persilja • Solrosskott

1. Lägg upp en rågkaka.
2. Stek ägget och rör hela tiden för att få en grynig röra. Salta och peppra.
3. Täck brödet med det mesta av äggröran. Spara lite till topping.
4. Lägg på några salladsblad.
5. Varva Rysk salami, gurka och tomat i skivor.
6. Toppa med persilja, solrosskott och resten av äggröran.
7. Servera direkt.
Korta fakta om salami
Salami är per definition inte tillagad, även om många produkter röks i processen. Det särskiljande från andra korvar är att salamin tillförs en mjölksyrakultur, förseglas och sedan lufttorkas. Vår salami kallröks med alspån och långsamt får mogna i upp till sex veckor. Det rökspån som vi använder vid tillverkningen kommer från alträden på Karlön utanför Uleåborg. Kryddorna och inspirationen hämtar vi från många olika håll för att sätta karaktär på våra produkter. Andra länder där salami används mycket som pålägg och i matlagning är Ungern, Italien, Spanien och USA.